duminică, 22 decembrie 2019

Crăciunul Sfânt soseşte




Crăciunul Sfânt soseşte
Cu cântece şi bucurie,
Lumina lui să strălucească
Tot anul ce-o să vie!
Crăciun fericit !

Şi anul acesta, domnul profesor Petru Costache împreună cu elevii săi au interpretat frumoase colinde vestind apropierea Crăciunului.

duminică, 30 iunie 2019

Ce înseamnă numele Petru şi Pavel, şi de ce Domnul a rânduit ca ei să fie prăznuiţi împreună?


Petru înseamnă „piatră”, şi arată tăria, statornicia şi neclintirea.
Pavel înseamnă „mic”, şi arată părerea de sine lipsită de îngâmfare, defăimarea de sine şi smerenia.
Împreună, Petru şi Pavel ne învaţă că trebuie să fim tari în credinţa şi în vieţuirea creştină, dar totodată smeriţi şi defăimători de sine, şi ne arată că nu trebuie să fim tari fără să fim smeriţi ci, dimpotrivă, cu cât este cineva mai smerit, cu atât este mai tare şi mai neclintit în credinţa şi în vieţuirea creştină.
Astfel, smerenia este cea mai trainică temelie a vieţii şi a virtuţii creştine. De ce aşa? Pentru că fără harul dumnezeiesc nu putem nici să gândim, nici să facem vreun lucru bun, iar harul lui Dumnezeu nu se dă celor încrezuţi, care nădăjduiesc în puterile lor.

Petru se numea înainte Simon, iar Pavel - Saul. Domnul le-a schimbat numele şi pe Simon l-a numit Petru, iar pe Saul – Pavel. Această schimbare a numelor arată schimbarea esenţială care s-a petrecut în sufletele Apostolilor.
Potrivit numelui nostru să fie şi vieţuirea noastră.
Numele nu ne este de folos singur.
Trebuie să adăugăm la nume şi fapta.


(din: Sfântul Teofan Zăvorâtul, “Predica la Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”)

duminică, 28 aprilie 2019

Hristos a Inviat!

Atât de lină e Lumina Vieții
Prin care Domnul ne-a zidit pe noi!
Căci, de-ai trăi oricât,
Mai deslușit se vede
În ziua cea din capăt,
Ce-a fost Lumina-n noi.


duminică, 20 ianuarie 2019

DE CE SE APRINDE CANDELA ÎNAINTEA ICOANELOR


     În primul rând, deoarece credinţa noastră e lumină. Hristos a zis: Eu sunt lumina lumii. Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos luminează sufletele noastre.
     În al doilea rând, ca să ne aducă aminte de caracterul luminos al sfântului în faţa căruia aprindem candela - fiindcă sfinţii sunt numiţi fii ai luminii.
     În al treilea rând, ca să ne slujească drept mustrare pentru faptele noastre întunecate şi pentru gândurile şi dorinţele noastre rele, şi să ne cheme la calea sfinţeniei evanghelice, ca astfel să ne ostenim cu râvnă pentru a împlini porunca Mântuitorului: aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă lucrurile voastre cele bune.
     În al patrulea rând, ca să aducem o mică jertfă lui Dumnezeu, Care a jertfit totul pentru noi. Un mic semn al marii noastre recunoştinţe şi luminoasei noastre dragoste pentru Cel de la Care cerem în rugăciune şi viaţă şi sănătate şi mântuire şi tot ce ne poate da numai nemărginita dragoste cerească.
     În al cincilea rând, ca să fie o sperietoare pentru puterile cele rele, care năvălesc uneori asupra noastră şi la rugăciune şi ne abat gândurile de la Făcătorul nostru - fiindcă puterile cele rele iubesc întunericul şi fug de orice lumină, mai ales de cea care este închinată lui Dumnezeu şi sfinţilor Lui.
     În al şaselea rând, ca să ne dea imbold la ardere de sine. Precum untdelemnul şi fitilul ard în candelă, supuse voii noastre, aşa să ardă şi sufletele noastre cu flacăra dragostei în toate pătimirile, supuse totdeauna voii lui Dumnezeu.
     În al şaptelea rând, ca să ne înveţe că după cum candela nu poate să se aprindă fără mâna noastră, nici inima noastră, această candelă lăuntrică a noastră, nu poate să se aprindă fără sfântul foc al harului Dumnezeiesc, chiar dacă ar fi plină cu toate virtuţile - fiindcă toate virtuţile noastre sunt ca un combustibil, iar de la Dumnezeu este focul ce le aprinde.



Sf. Nicolae Velimirovici - Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi